Akut tandvård
Akut tandvård: Snabb lindring när olyckan är framme
När du ställs inför akuta tandproblem är det av yttersta vikt att du snabbt kan få tillgång till rätt hjälp. Vare sig det rör sig om tandvärk, ilningar eller skador på tänder ska du inte behöva lida och vänta på vård. Därför erbjuder DB Dentals klinik på Luntmakargatan 81 i Stockholm akuttandvård av högsta kvalitet med akuttider samma dag!
Vanliga orsaker till akut tandvård
Tandvärk
Tandvärk är ofta ett tecken på att något är fel i munnen. Vanliga orsaker inkluderar tandkaries, även känt som hål i tänderna, där bakterier har ätit sig igenom tandens emalj och nått den känsliga vävnaden inuti tanden, vilket resulterar i smärta. Tandnervsinflammation kan också orsaka skarp och intensiv smärta. Dessutom kan tandlossning, där tandens fäste i käken försämras, leda till värkande och ömmande tandkött.
Ilningar
Ilningar i tänderna är vanligtvis resultatet av exponerade tandhalsar. När tandens emalj eroderas eller tandköttet drar sig tillbaka kan det underliggande dentinet, som är känslig för stimuli som kyla eller värme, exponeras. Detta resulterar i kortvariga och skarpa smärtor vid intag av varm eller kall mat och dryck.
Skador på tänderna
Skador på tänderna kan uppstå vid olyckor, trauma eller genom att tugga på hårda föremål. Tänder kan spricka, gå sönder eller slås av. Förlorade fyllningar kan också orsaka obehag och öppna upp för infektion eller ytterligare skador om de inte åtgärdas i tid.
Problem med visdomständerna
Visdomständer är de sista tänderna som växer fram och kan orsaka problem på grund av bristande utrymme i käken. När visdomstanden inte kan bryta igenom tandköttet, kan det leda till smärta och inflammation. Infektioner runt visdomständerna är också vanliga och kan orsaka svår smärta och svullnad i området.
Inflammation i tandköttet
Inflammation i tandköttet kan uppstå av olika anledningar såsom till exempel dålig munhygien, tandköttsinfektioner eller tandköttsköttsinflammation (gingivit). Symtom kan vara blödande tandkött vid tandborstning, svullnad och ömhet.
När bör man uppsöka tandvård akut?
Man bör uppsöka akut tandvård i följande situationer:
- Vid svår tandvärk som inte försvinner med smärtstillande medel.
- Vid tandsprickor eller tänder som går sönder.
- Vid svullnad i tandköttet, hakan eller kinden.
- Vid akuta skador efter olycksfall som påverkar tänderna eller munnen.
- Vid andra akuta tandproblem som kräver omedelbar behandling för att förhindra komplikationer.
Tips för att förebygga behovet av akut tandvård
Regelbundna tandläkarbesök
Att besöka tandläkaren regelbundet för kontroller och rengöringar är avgörande för att upptäcka och behandla eventuella tandproblem i ett tidigt skede innan de utvecklas till akuta situationer.
God munhygien
Regelbunden tandborstning med fluortandkräm och användning av tandtråd minst en gång om dagen är viktigt för att avlägsna plack och förebygga karies och tandköttsproblem. Komplettera med sköljning av munnen med flour för extra skydd.
Balanserad kost
Regelbundna måltider utan småätande emellan är viktigt för att hålla tänderna hela. Att begränsa intaget av socker och syror i kosten minskar risken för karies och erosion av tandemaljen.
Undvik riskfyllda aktiviteter
Att undvika att tugga på hårda föremål, som till exempel isbitar eller hårda godisar, kan minska risken för att tänderna skadas och därmed behovet av akut tandvård.
Använda tandskydd
Vid idrottsaktiviteter eller andra situationer där det finns risk för att tänderna kan skadas, är det klokt att använda tandskydd för att skydda tänderna mot skador och minska risken för behov av akut tandvård.
Frågor och svar
Vanliga frågor kring akut tandvård:
Vad räknas som akuttandvård?
Akuta tandproblem som svår tandvärk, tandutslagning, kraftig blödning från munnen, svullnad eller infektion i munhålan kräver omedelbar tandvård.
Vad ska jag göra om jag får svår tandvärk?
Om du upplever svår tandvärk, ta smärtstillande läkemedel och kontakta din tandläkare.
Vad gör jag om en tand har slagits ut?
Om en tand har slagits ut, skölj den försiktigt i vatten (rör inte vid roten) och försök sätta tillbaka den i sitt hål. Om det inte går, förvara tanden i mjölk eller saliv och sök direkt tandläkarvård.
Hur behandlas en sprucken tand?
Om du har en sprucken tand, kontakta din tandläkare för bedömning och behandling.
Vad ska jag göra vid en munblödning som inte slutar?
Om du upplever kraftig och ihållande blödning från munnen, applicera ett rent, fuktigt bandage eller gasväv och håll trycket på området. Sök omedelbart tandläkarvård om blödningen inte avtar.
Hur behandlas en infektion i munhålan?
Infektioner i munhålan, såsom abscesser, kan orsaka svår smärta och svullnad. Din tandläkare kan behöva dränera infektionen och vid behov förskriva antibiotika för att behandla den.
Vad ska jag göra om jag biter mig i tungan eller läppen?
Om du biter dig i tungan eller läppen, rengör området försiktigt med vatten, applicera en kall kompress för att minska svullnad och kontakta tandläkaren om såret är stort eller djupt.
Hur behandlar man en tand som har lossnat eller blivit lös?
Om en tand har lossnat eller blivit lös på grund av trauma, undvik att röra den och sök tandläkarvård. Din tandläkare kan försöka stabilisera tanden och bedöma skadans omfattning.
Vad kan orsaka plötslig svullnad i munnen eller ansiktet?
Plötslig svullnad i munnen eller ansiktet kan bero på en infektion, abscess eller skada. Det är viktigt att söka akut tandvård för att få en korrekt diagnos och behandling.
Kan jag få hjälp med akuta tandproblem utanför ordinarie öppettider?
Vid akuta besvär när vi inte är på plats hänvisar vi till Folktandvården Akuten, Fleminggatan 48, tel 08-123 156 80.